KISAH KELAHIRAN ANAK KELIMA : NUR AIRIN KHAYYIRA

22 Julai 2018 (Ahad) Pagi tu..seperti biasa bangun seawal 5.30 pagi kejutkan kakak Nurin bangun untuk ke sekolah, saya prepare roti bakar untuk dia sarapan nanti.. Sambil-sambil ON mesin basuh untuk mencuci baju.. Kemudian saya mandi… Semasa mandi, kelihatan ada lendir yang keluar berwarna coklat.. Tapi takde pula rasa sakit.. Saya mandi je la macam […]

Continue reading


RAHSIA HAMIL ANAK KELIMA DIUSIA 37 TAHUN TANPA SEBARANG KOMPLIKASI

TAK BAHAYA KE MENGANDUNG PADA USIA 37tahun?? DOKTOR TAK MARAH KE?? Kalau kata risiko, tak kira umur.. Sesiapa pun wanita yang hamil ada risiko tersendiri.. Alhamdulillah… perjalanan hamil saya kali ini dipermudahkan sangat-sangat. Saya disahkan hamil pada Oktober 2017, iaitu ketika usia anak keempat, Ayra 1 tahun 2 bulan.. Rezeki kan? Walaupun hamil, saya masih […]

Continue reading


CARA CEGAH DAN LINDUNGI KELUARGA DARI WABAK HFMD SEBELUM MEREBAK

Semakin hari semakin banyak pula kes-kes baru HFMD sekarang ni. Lepas satu-satu sekolah dan tadika ditutup untuk proses pembersihan. Ada juga mengambil lngkah dapa sebelum ia menular dengan cepat.     APA ITU HFMD??   HFMD adalah singkatan kepada Hand Foot Mouth Desease iaitu penyakit tangan, kaki dan mulut.   Ia merupakan penyakit jangkitan kanak-kanak […]

Continue reading


CARA ATASI KULIT MUKA BERKAWAH (BERLUBANG) AKIBAT KESAN JERAWAT

Jerawat ni memang boleh buat orang stress kalau ia mula keluar di kulit wajah. Papling seram kalau siap keluar nanah… Aduhai… Nak picit, sakit… Tak picit, macam geram je kan berlambak-lambak kat muka tu.. Paling risau, of coz la kaum hawa.. Kan? Macam-macam dicubanya tanpa memikirkan keselamatan dan kualiti sesuatu produk.. Dah..jangan risau lagi… Meh […]

Continue reading


CARA KAWAL DAN KURANGKAN SAKIT GOUT

Apabila gout menyerang, kaki seperti terbakar, tidak boleh pijak lantai, bergeser dengan kain atau selimut pun boleh sebabkan sakit yang tak dapat terperi.   Gout menyerang mangsanya tak kira lelaki atau perempuan tetapi ia lebih lebih sering terjadi kepada kaum lelaki di usia pertengahan dan wanita selepas menopaus.   Gout ini jarang terjadi kepada individu […]

Continue reading


CARA KUATKAN IMUN TUBUH BANTU ATASI KAYAP (HERPES ZOSTER)

Sekali pandang macam chicken pox (cacar air). Tapi tak banyak dan tak semua anggota tubuh, ada gelembung air ni.. Sakit apa ni?? Haaa…     KAYAP ini dikenali sebagai HERPES ZOSTER dalam istilah perubatan. Kayap ialah sejenis penyakit kulit dan saraf yang disebabkan oleh jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV) Ia disebabkan oleh virus varicella Zoster […]

Continue reading


SET PENJAGAAN WAJAH YANG SELAMAT TANPA 1500 BAHAN KIMIA BERBAHAYA BANTU KEKAL JELITA

Lambakkan produk-produk kecantikan wajah timbang kilo di pasaran sekarang sangatlah menggusarkan. Kalau tak berhati-hati, boleh memudaratkan kulit wajah… Sayangnya… sayang duit satu hal.. muka tu..tak pasal-pasal hodoh jadinya sebab tersalah pilih produk.. Di Shaklee juga terdapat Set Kecantikan Wajah Youth™. Kenapa mesti pilih Youth™ sebagai skincare? Tidak seperti skincare biasa di pasaran, teknologi canggih dalan […]

Continue reading


CARA TAMBAH DARAH BAGI IBU HAMIL ELAK RISIKO MENGHIDAP ANEMIA

Tahniah bagi bakal mommy yang mendapat perkhabaran yang lama dinantikan… Hamil!!! Mesti tak sabar-sabar nak menantikan kelahirannya kan?? Namun, bila masuk fasa check up di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak (KKIA), pelbagai masalah pula yang timbul.. Salah satunya ialah, HB Low ataupun Anemia.. APA ITU ANEMIA?? Anemia merupakan keadaan di mana berlakunya kekurangan hemoglobin di […]

Continue reading


CARA HILANGKAN PARUT CHICKEN POX, CACAR AIR, DEMAM CAMPAK & CENGKERING ELAK WAJAH HODOH

Chicken pox atau demam campak atau cengkering ni kalau kena, fuh… dengan gatal nak menggaru tu satu hal… Bila dah hilang gatal, parut pula tak hilang.. Dah hodoh dah muka.. Bertompok hitam sana sini.. Dah..dah…jangan risau ye… Ni ada beberapa TIPS supaya parut chicken pox tu tak menghodohkan wajah… HERBA BLEND Sapukan krim bebas paraben […]

Continue reading