ATASI RESDUNG / SINUSITIS DENGAN CARA SELAMAT ELAK BUTA

Pernah dengar tak jiran sebelah rumah ke, jiran belakang rumah ke, sedara mara, adik beradik atau mak ayah kita bersin pagi-pagi macam nak roboh bumbung rumah di buatnya.. Punyalah kuat gegaran dia bersin tu… Fuhhh… Walau dia dalam bilik air, tapi kuatnya tu sampai jiran yang duduk belakang rumah pun boleh dengar..

 

Lepas keluar bilik air, mulalah hingus meleleh-leleh.. Ingatkan selsema.. Tapi takkan la hari-hari macam tu kan?? Mesti ada yag tak kena ni..

 

APA ITU RESDUNG / SINUSITIS?

RESDUNG atau  dari istilah perubatan disebut SINUSITIS terjadi apabila salur pengaliran lendir secara semulajadi tersumbat mengakibatkan ia membengkak dan bernanah.

SINUS pula merupakan struktur atau rongga-rongga yang terdapat dalam tengkorak yang bersambung ke hidung melalui saluran-saluran yang sangat kecil.

 

PUNCA TERJADINYA RESDUNG

  • Resdung berpunca daripada alahan di dalam hidung yang dipanggil allergic rhinitis
  • Alergi yang tak dirawat dengan seger ini yang akan menyebabkan ia bertambah teruk dan menjadi jangkitan sinusitis.
  • Mereka yang menghadapi masalah alahan dalam hifung mempunyai peratusan yang lebih besar untuk terkena sinusitis.
  • Apabila berlaku ketumbuhan dalam hidung seperti polip

 

TANDA-TANDA TERKENA JANGKITAN RESDUNG / SINUSITIS

  • Rasa tekanan pada muka, tepi mata atau dahi
  • Hingus kekuningan, bau busuk seperti nanah dalam hidung
  • Pesakit akan demam
  • Disebabkan bengkak yang terjadi dalam bahagian hidung, pesakit akan mengalami kesukran untuk bernafas dan menghidu bau-bauan.
  • Ada juga yang akan mengalami sakit telinga atau gigi.

 

Bagaimanapun makanan yang tiak boleh menyebabkan sinusitis, mungkin seseorang itu akan menghadapi masalah gatal hidung selepas makan makanan tersebut kerana mereka mempunyai alahan terhadap sesuatu makanan dan ia tiada kaitan langsung dengan sinusitis.

 

CARA MENGESAN RESDUNG / SINUSITIS

Pesakit boleh melakukan pemeriksaan endoskopi hidung untuk mengenal pasti samada terdapat nanah dalam bukaan sinus.

Imbasan CT (CT scan) juga mungkin dilakukan sekiranya ada komplikasi yang dikenal pasti.

 

BAHAYA RESDUNG / SINUSITIS JIKA TIDAK DIRAWAT

Jika dibiarkan, pesakit mungkin boleh BUTA dan boleh MEMBAWA MAUT. Terutama sekali kepada pesakit warga tua da kanak-kanak kerana badan mereka yang lemah.

Berbahaya kerana kuman boleh menjangkiti otak ekoran kedudukan dekat antara sinus dan otak. Jika tidak dirawat segera, tekanan yang diberikan sinusitis kepada saraf mata juga mungkin boleh mengakibatkan pesakit hilang deria penglihatan (BUTA).

 

RAWATAN UNTUK PESAKIT RESUNG / SINUSITIS

  • Jika ianya diperingkat awal, pesakit akan diberikan ubat penahan sakit dan antibiotic sekiranya terdapat jangkitan.
  • Jika masih belum sembuh selama 10 hari, suntikan IV antibiotic akan diberikan kepada pesakit.
  • Pembedahan pula merupakan pilihan terakhir jika nanah di dalam sinus pesakit gagal dikeluarkan dengan menggunakan ubat.

 

RAWATAN ALTERNATIF SECARA SELAMAT BANTU ATASI MASALAH RESDUNG / SINUSITIS

 

SET RESDUNG SHAKLEE

Alfalfa Complex
• Mengurangkan tahap keradangan penyakit resdung (sinuisitis)
• Kaya dengan sumber klorofil yang membantu mengurangkan tahap keradangan daripada alergi, gegata (hives), resdung.

B Complex
• Kandungan B6 dalam B Complex mampu untuk memelihara selapit lendir agar kekal sihat dan membantu penghasilan antibodi badan.
• Bertindak sebagai anti-stress. Bila resdung menyerang, B Complex akan menjadi penstabil hormon dan penenang semulajadi bagi mengurangkan kesakitan dibahagian muka.
• Membantu dalam membina protein dalam tubuh.
.
Vitamin C
• Mempercepatkan proses penyembuhan tisu tubuh.
• Memastikan proses pemuliharaan proses metabolisme dalam tubuh berfungsi dengan baik & sempurna. .

OmegaGuard/Minyak Ikan
– Minyak ikan yang mengandungi Omega-3 tinggi untuk mengelak keradangan penyakit resdung

Atau boleh juga mencuba Vivix

Vivix merupakan anti radang.
Ia membantu mengurangkan radang sinus.
Vivix juga mempunyai antioksdian yang kuat membantu menguatkan sistem imun badan.

Mengandungi resveratrol yang membantu memulihkan sel yang rosak yang menyebabkan resdung.

 

BERMINAT INGIN MENCUBA SET RESDUNG??

Anda boleh membuat pembelian sendiri secara online dengan membuat pembayaran menggunakan kad krdit / kad debit untuk mendapatkan SET RESDUNG ini

Klik untuk pembelian SET RESDUNG ini secara online menggunakan kad kredit atau debit

 

Boleh juga whatsapp saya LINA untuk pembelian SET RESDUNG secara tunai (Cash On Delivery -COD)

 

Semoga bermanfaat & Good Luck!!

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Ecoworld, Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Kg Kong Kong, Bandar Layangkasa, Meridin East, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Taman Sierra Perdana, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

                               ig : azlina_mubin

Call/ Whatsapp : http://www.wasap.my/+60127059520

Email : azlina.mubin0708@gmail.com

 

2 thoughts on “ATASI RESDUNG / SINUSITIS DENGAN CARA SELAMAT ELAK BUTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *