CARA CEGAH DAN LINDUNGI KELUARGA DARI WABAK HFMD SEBELUM MEREBAK

Semakin hari semakin banyak pula kes-kes baru HFMD sekarang ni. Lepas satu-satu sekolah dan tadika ditutup untuk proses pembersihan. Ada juga mengambil lngkah dapa sebelum ia menular dengan cepat.     APA ITU HFMD??   HFMD adalah singkatan kepada Hand Foot Mouth Desease iaitu penyakit tangan, kaki dan mulut.   Ia merupakan penyakit jangkitan kanak-kanak […]

Continue reading


CARA ATASI KULIT MUKA BERKAWAH (BERLUBANG) AKIBAT KESAN JERAWAT

Jerawat ni memang boleh buat orang stress kalau ia mula keluar di kulit wajah. Papling seram kalau siap keluar nanah… Aduhai… Nak picit, sakit… Tak picit, macam geram je kan berlambak-lambak kat muka tu.. Paling risau, of coz la kaum hawa.. Kan? Macam-macam dicubanya tanpa memikirkan keselamatan dan kualiti sesuatu produk.. Dah..jangan risau lagi… Meh […]

Continue reading


CARA KAWAL DAN KURANGKAN SAKIT GOUT

Apabila gout menyerang, kaki seperti terbakar, tidak boleh pijak lantai, bergeser dengan kain atau selimut pun boleh sebabkan sakit yang tak dapat terperi.   Gout menyerang mangsanya tak kira lelaki atau perempuan tetapi ia lebih lebih sering terjadi kepada kaum lelaki di usia pertengahan dan wanita selepas menopaus.   Gout ini jarang terjadi kepada individu […]

Continue reading


CARA KUATKAN IMUN TUBUH BANTU ATASI KAYAP (HERPES ZOSTER)

Sekali pandang macam chicken pox (cacar air). Tapi tak banyak dan tak semua anggota tubuh, ada gelembung air ni.. Sakit apa ni?? Haaa…     KAYAP ini dikenali sebagai HERPES ZOSTER dalam istilah perubatan. Kayap ialah sejenis penyakit kulit dan saraf yang disebabkan oleh jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV) Ia disebabkan oleh virus varicella Zoster […]

Continue reading


SET PENJAGAAN WAJAH YANG SELAMAT TANPA 1500 BAHAN KIMIA BERBAHAYA BANTU KEKAL JELITA

Lambakkan produk-produk kecantikan wajah timbang kilo di pasaran sekarang sangatlah menggusarkan. Kalau tak berhati-hati, boleh memudaratkan kulit wajah… Sayangnya… sayang duit satu hal.. muka tu..tak pasal-pasal hodoh jadinya sebab tersalah pilih produk.. Di Shaklee juga terdapat Set Kecantikan Wajah Youth™. Kenapa mesti pilih Youth™ sebagai skincare? Tidak seperti skincare biasa di pasaran, teknologi canggih dalan […]

Continue reading


CARA HILANGKAN PARUT CHICKEN POX, CACAR AIR, DEMAM CAMPAK & CENGKERING ELAK WAJAH HODOH

Chicken pox atau demam campak atau cengkering ni kalau kena, fuh… dengan gatal nak menggaru tu satu hal… Bila dah hilang gatal, parut pula tak hilang.. Dah hodoh dah muka.. Bertompok hitam sana sini.. Dah..dah…jangan risau ye… Ni ada beberapa TIPS supaya parut chicken pox tu tak menghodohkan wajah… HERBA BLEND Sapukan krim bebas paraben […]

Continue reading


RAWATAN AWAL BANTU KANAK-KANAK AUTISME KEMBALI FOKUS

Tidak ramai ibu bapa sedar dan faham tentang autisme ini sebenarnya. Memang sukar nak terima hakikat, anak yang dilahirkan sempurna dengan cukup sifat fizikal tetapi apabila semakin meningkat usia, kita boleh lihat perkembangannya tak sama seperti rakan-rakan sebanya mereka yang lain. Ada sesetengah ibu bapa juga enggan mendapatkan pengesahan dari doktor dengan mengganggap bahawa anak […]

Continue reading


8 CARA HILANGKAN SAKIT LUTUT BANTU MUDAHKAN SOLAT

Susahnya nak solat bila lutut sakit. Nak-nak bila nak rukuk dan bangkit dari sujud.. Aduii.. Azabnya rasa.. Terpaksa la solat duduk.. Tapi iya la kan.. Seboleh-bolehnya kita memang tak nak terus-terusan menanggung sakit lutut. Banyak kesulitan yang timbul dan banyak juga kegiatan yang terpaksa dibataskan. Sakit lutut ni biasanya selalu dialami oleh warga tua. Tapi […]

Continue reading


6 LANGKAH AWAL BANTU ELAK SUNBURN YANG MENGHODOHKAN WAJAH

Wahh..musim cuti sekolah dah bermula harini.. Yahooo…seronok betul anak-anak semua ye. Ada yang plan nak pergi macam-macam tempat. Tak ketinggalan, ada juga nak berpicnic di tepian pantai.. Memang best..     Tapi..tapi..tapi.. Yang tak tahan tu, panas..hihi… ada juga yang mudah kena sunburn. Takkan nak spoil mood anak-anak yang beriya nak mandi sebab emaknya takut […]

Continue reading