RAWATAN DAN MAKANAN DEMAM VIRAL DI RUMAH BUKAN SEKADAR TIDUR JE UNTUK PULIH SEMULA

Jangan ingat demam viral ini adalah sama seperti demam biasa tau yang hanya boleh je sembuh dengan mendapat tidur yang cukup. Kita kena perlu ambil lebih serius jika mengalami TANDA-TANDA BUKAN DEMAM BIASA seperti di bawah ini :   Segera mendapatkan rawatan dari doktor sekiranya anda mengalami penyakit seperti kanser, diabetes atau jantung Sekiranya dengan […]

Continue reading


CARA MERAWAT DEMAM VIRAL DIKALANGAN BAYI DAN ORANG DEWASA ELAK SEMAKIN PARAH

Terlebih dahulu, takziah diucapkan kepada warga Pulau Pinang yang ditimpa musibah banjir baru-baru ini. Saya sangat bersimpati. Semoga Allah swt permudahkan segala kesulitan yang mereka alami sekarang.. Amin..     Dengan cuaca yang tidak menentu sekarang ni, sekejap hujan, sekejap panas dan sebagainya, memang mudah untuk kita mengalami jangkitan terutamanya bagi mereka yang mempunyai antibody […]

Continue reading


8 CARA IBU ANAK EMPAT MENGATASI  LETIH DAN LESU BADAN  KEKAL AKTIF SEPANJANG HARI

Semakin meningkat usia, semakin berkurang kudrat nak lakukan itu ini.. Walaupun hasrat menggunung tinggi, tapi bila sampai masa letih tu.. Tuhan je yang tau macam mana rasanya ibu-ibu di luar sana nak hadapi situasi letih dan lesu setiap hari. Saya la tu..     Sejak bertambah bilangan ahli keluarga pada tahun lepas (Ogos, 2016), saya […]

Continue reading


MOTIVATION RALLY : SURI RUMAH JUGA MAMPU JANA PENDAPATAN RIBUAN RINGGIT TANPA PERLU BUAT LOAN BELI STOK

Today is the day…   Alhamdulillah… Hari ni merupakan hari saya menerima penghargaan dan pengiktirafan di atas kejayaan menaiki tangga kedua dalam bisnes Shaklee… Now, I am officially a Supervisor… Walaupun perjalanan masih jauh, tapi saya tetap bersyukur di atas kejayaan ini.. Ini adalah langkah permulaan untuk saya lebih serius untuk mencapai apa yang saya […]

Continue reading


PROMOSI NOVEMBER : CARA MUDAH JIMAT DAFTAR KEAHLIAN SHAKLEE SECARA PERCUMA

Yahooo… November datang lagi… Bulan baru..semangat pun lain macam… Kejap je dah nak sampai penghujung 2017.. Ramai ke yang dah capai impian tahun ni?? Kesihatan macam mana pulak?? Makin baik atau makin krik..krik…?? Hihi.. Takpe, kita start semula ye.. Takde istilah dah terlambat dalam meningkatkan tahap kesihatan kita.. Apa yang best bulan ni ye?? Dengar […]

Continue reading


9 TIPS KURUS SECARA SIHAT ELAK GEMUK MELAMPAU

” Setakat ini, 8.5 juta penduduk Malaysia mengalami masalah berat badan berlebihan dengan 4.4 juta orang obes”.. ~Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr S. Subramaniam~ Ramai orang mengeluh, dah buat macam-macam, tapi berat badan ni tak nak turun-turun juga.. Dimanakah silapnya? Untuk berdiet, kita kena betul-betul faham. Barulah diet itu tak menjadi sia-sia… Statistik menunjukkan hampir […]

Continue reading


6 CARA BERJIMAT DALAM MENGHADAPI KENAIKAN HARGA BARANG

Pening kepala bila berbelanja sekarang. Lebih-lebih lagi kaum ibu yang bergelar suri rumah. Nak harapkan duit suami pun kesian dan malu juga kadang-kadang nak minta beli itu ini. Manakam tidak, duit belanja barangan dapur pun bukan calang-calang lagi dah harga barang kering dan basah sekarang ni. Tambahan lagi, jika memiliki bilangan anak yang ramai. Setiap […]

Continue reading


5 CARA ATASI VERTIGO ELAK SEMAKIN MELARAT

Selalu tak rasa telinga berdesing, berpeluh-peluh secara tiba-tiba, nadi berdenyut dengan kencang atau kerap juga mengalami rasa melayang atau seolah-olah keadaan sekeliling berpusing-pusing?  Risau kan apabila kerap sangat kena.. Kadang-kadang rasa pening dan juga keadaan tidak stabil. Simptom-simptom di atas merupakan antara simptom-simptom  Vertigo. Antara simptom-simptom lain Vertigo ini ialah : 1) loya dan muntah-muntah […]

Continue reading


BELL’S PALSY : KETAHUI PUNCA, SIMPTOM DAN RAWATAN BELL’S PALSY

Pernah tengok cerita Aku Bukan Bimbo suatu ketika dulu di Astro? Shaheizy Sam diserang penyakit di mana muka dan mulutnya herot sebelah .. Ramai antara rakan saya yang menyangkakan bahawa itu adalah tanda-tanda penyakit strok Jom kita tengok apa sebenarnya Bell’s Palsy ini.. APAKAH BELL’S PALSY? Bell’s Palsy sebenarnya merupakan penyakit yang berkaitan dengan saraf […]

Continue reading