10 CARA BANYAKKAN SUSU BADAN UNTUK IBU YANG BEKERJA

Proses menyusu badan ni adalah tempoh di mana akan timbul momen paling indah dalam kehidupan seorang ibu. Hanya ibu je yang faham bagaimana rasa bila dapat bonding time dengan baby.. Kegagalam saya untuk beri EBM kepada anak sulong saya selama 2 tahun, menjadi titik tolak bagi saya mendalami ilmu penyusuan selepas itu..   Alhamdulillah..untuk kelahiran […]

Continue reading


6 KUMPULAN MAKANAN UNTUK PERTUMBUHAN OTAK KANAK-KANAK BANTU IBU BAPA BIJAK MEMILIH

Kanak-kanak yang berlainan usia memerlukan jumlah tenaga dan nutrien yang berbeza untuk menyokong pertumbuhan fizikal dan perkembangan mental mereka. Nutrien berlainan mempunyai fungsi yang berbeza untuk menyokong pertumbuhan. Tiada satu pun makanan yang dengan sendirinya dapat membekalkan segala nutrien yang diperlukan anak-anak. Oleh itu, kita perlu sajikan pelbagai jenis makanan dalam jumlah yang sederhana, dengan […]

Continue reading


6 CARA ATASI MASALAH PUTING TENGGELAM ELAK BENGKAK SUSU YANG DASYAT

  Teringat dulu ada dikalangan rakan saya mengadu gagal menyusukam bayi mereka kerana mengalami masalah puting tenggelam… Paling sedih, terpaksa putuskan menyusu kerana ceteknya ilmu ketika itu.. Lebih sedih beliau juga mengalami bengkak susu sehingga menyebabkan beliau demam ketika dalam pantang… Sebab tu, saya rasa terpanggil untuk berkongsi serba sedikit ilmu untuk dikongsi para pembaca […]

Continue reading


||PTS2.0||TASK17: PENGALAMAN MENDAPAT PELANGGAN PERTAMA 

Wah…experience first customer ea??? Erm..tak silap masa tu tak jual pun, tapi kawan2 opis lama nampak saya makan mcm2 bitamin Chekli ni… So ada a few member yang bertanya.. Pulak tu nampak EBM saya kat Mothers Room tu agak muai… Pagi perah mesti dapat 10-14oz…  Alhamdulillah masa Zuhrah tu kt kilang dah ada Mothers Room.. […]

Continue reading


TIPS TANGANI BREASTMILK JAUNDICE BANTU HILANGKAN KUNING BAYI

Dulu anak kedua saya mengalami jaundice agak lama. Sehinggalah pada hari ke 11 dia dimasukkan ke dalam NICU kerana bacaan kuning mencecah 17. Ye,17 je dh kena admitted.. Tapi syukur hanya selepas 3 jam on fototerapi bacaannya menurun ke 12. Tanpa sebarang wayar atau jarum menusuk ke tubuhnya… Berat badan pun naik dengan baik.. Esoknya, […]

Continue reading


6 makanan tambahan bantu tingkatkan pengeluaran susu badan

Seronok betul apabila mempunyai pengalaman menyusukan sepenuhnya dua orang anak saya sebelum ini secara eksklusif. Dulu masa anak pertama, Nurin lahir pada 2007. Saya hanya berjaya menyusukan Nurin selama 6 bulan sahaja. Sedih betul rasa. Saya begitu cetek ilmu mengenai susu badan ni. Tambahan pula ketika itu saya bekerja syif siang-malam (12jam) secara bergilir-gilir (rotating shift). Tiada kemudahan bilik […]

Continue reading