6 SENAMAN YANG MEMBANTU MEMUDAHKAN DAN MEMPERCEPATKAN PROSES BERSALIN ELAK OVERDUE

Ada mommy-mommy di luar sana yang dah nak menghampiri tarikh due utuk bersalin ke? Nervous? Atau ada juga yang dah overdue tapi masih belum keluar tanda-tanda untuk bersalin? Jangan stres dan risau, nanti boleh darah tinggi pula..

 

Pernah tau tak yang terdapat beberapa SENAMAN YANG MEMBANTU MEMUDAHKAN DAN MEMPERCEPATKAN PROSES BERSALIN mommy? Senaman-senaman ni penting dan bagus kerana:

  • dapat meningkatkan pemulihan selepas bersalin
  • mengurangkan kekejangan semasa mengandung
  • mengurangkan risiko penambahan berat badan selepas bersalin

 

1)SENAMAN LANTAI PELVIK

Senaman lantai pelvik

  • senaman ini dapat membantu menguatkan otot-otot  pelvik.
  • caranya : membuat kemutan. Tahan seperti menahan kencing dan bernafas seperti biasa. Lakukan dalam kiraan enam saat kemudian rehat dan ulang semula.
  • semasa mengandung ni, otot-otot pelvik menjadi lemah sebab menampung beban yang banyak. Jadi kita memang mudah terkencing semasa bersin, batuk atau muntah.

 

2) MENAIKI TANGGA

  • Senaman ini mungkin kurang diminati oleh ibu hamil tetapi faedahnya sangat baik tau. Tetapi senaman ni tak sesuai dilakukan semasa awal kehamilan sebab takut rahim ibu masih belum kuat untuk menghadapi tekanan semasa menaiki tangga.
  • menaiki tangga ni banyak melibatkan otot peha dan pelvik
  • menaiki tangga dengan kerap tetapi tak laju dapat mempercepatkan bukaan perineum dan memudahkan proses bersalin.

 

3) BERJALAN KAKI

berjalan kaki

  • aktiviti berjalan kaki juga boleh mengeluarkan peluh dan menggerakkan otot-otot yang bakal digunakan semasa bersalin.
  • mulakan berjalan kaki secara perlahan dengan jarak yang pendek.
  • amalkan sebanyak tiga kali dalam seminggu. Kemudian bolehlah ditambah kelajuan berjalan dan jumlah jarak

 

4) BERTINGGUNG

duduk bertinggung

 

  • bertinggung seakan mencangkung tetapi ia ditahan oleh jari kaki
  • semasa bertinggung, kaki berada dalam keadaan bertnjit.
  • letakkan kedua-dua tangan di atas kedua-dua lutut dan tahan selama mana yang mampu
  • lakukan senaman ni sekerap mungkin.
  • senaman ni boleh meredakan ketegangan punggung serta membantu meregangkan kaki

 

5) KERJA RUMAH

  • melakukan kerja-kerja ringan di rumah turut menjadi salah satu aktiviti senaman
  • elakkan daripada melakukan kerja-kerja berat yang boleh menyebabkan kecederaan kepada ibu dan janin dalam kandungan
  • sebelum memulakan senaman, rujuk dahulu kepada pakar dan bersenamlah mengikut kemampuan
  • jangan lupa minum banyak air masak

 

6) BERENANG

  • antara senaman yang paling digalakkan kepada ibu hamil adalah berenang.
  • ia boleh memberikan keadaan terapung atau keadaan tanpa beban.
  • kawalan pernafasan semasa berenang dapat membantu proses bersalin kerana nafas yang panjang bakal diperlukan semasa meneran nanti.
  • berenang juga dapat menguatkan otot-otot semasa berada di dalam air.

 

Kesemua senaman di atas adalah senaman mudah yang bersifat lembut dan sederhana. Ni semua bukan je lembut tetapi turut memberi penekanan kepada teknik pernafasan yang sangat penting, khususnya kepada ibu hamil. Begitu banyak manfaat bersenam unuk ibu hamil tetapi jangan pula terlalu ghairah sehingga terlupa akan kandungan yang dibawa di dalam perut tu pula ye..

 

Bukan setakat senaman je yang membantu ibu hamil kekal sihat dan cergas, malah pengambilan vitamin semasa hamil juga banyak membantu sepanjang proses kehamilan. SET HAMIL Shaklee juga mengandungi 6 jenis vitamin yang sesuai diambil sepanjang tempoh kehamilan ini.

Set Hamil Shaklee

 

Berminat untuk mendapatkan SET HAMIL Shaklee secara online menggunakan kad kredit atau kad debit, bolehlah klik pada gambar di bawah. Penghantaran courier terus ke rumah anda

 

klik untuk pembelian SET HAMIL secara online mneggunakan kad kredit atau kad debit

Boleh juga whatsapp saya untuk belian SET HAMIL secara tunai (Cash On Delivery -COD)

Klik untuk belian terus melalui whatssapp

Semoga bermanfaat & Good Luck!!

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Ecoworld, Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Kg Kong Kong, Bandar Layangkasa, Meridin East, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Taman Sierra Perdana, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

ig : azlina_mubin

Call/ Whatsapp : http://www.wasap.my/+60127059520

Email : azlina.mubin0708@gmail.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *