10 CARA BANYAKKAN SUSU BADAN UNTUK IBU YANG BEKERJA

Proses menyusu badan ni adalah tempoh di mana akan timbul momen paling indah dalam kehidupan seorang ibu. Hanya ibu je yang faham bagaimana rasa bila dapat bonding time dengan baby.. Kegagalam saya untuk beri EBM kepada anak sulong saya selama 2 tahun, menjadi titik tolak bagi saya mendalami ilmu penyusuan selepas itu..

 

Alhamdulillah..untuk kelahiran anak kedua, ketiga dan kini walaupun sudah bergelar WAHM, saya masih gigih menyusukan anak keempat yang kini berusia setahun tiga bulan.

 

ramai yang mengetahui khasiat susu ibu ni. Salah satunya ialah sistem ketahanan badan yang tinggi dapat dihasilkan untuk bayi kita. Dalam masa yang sama, susu ibu juga merupakan susu terbaik yang mengandungi khasiat dan nutrisi yang tinggi. Memang rugi kalau kita tak mendalami ilmu penyusuan ini sebaiknya agar kita dapat beri hanya yang terbaik untuk si manja.

 

Ramai ibu bekerja yang mengeluh dan selalu berkata:

 

  • susu takde
  • susu tak cukup
  • baby kuat minum susu, susu badan sikit
  • leceh la nak buat stk bagai

 

..dan macam-macam lagi alasan yang sebenarnya ia adalah berpunca dari MIND SET.

 

apa kata kita tukar mind set kita ke arah yang lebih positif bahawa, KITA JUGA BOLEH menyusukan bayi kita sehingga 2 tahun!!!

Nak tau CARA BANYAKKAN SUSU BADAN BAGI IBU YANG BEKERJA?? Jom baca ni :

 

1)TERUS MENYUSUKAN bayi sejurus selepas kelahiran. Minta nurse atau doktor bantu jika kita menghadapi kesukaran atau kemusykilan untuk menyusukan bayi. Jangan sombong dan malu untuk bertanya dan meminta pertolongan lebih-lebih lagi bagi kelahiran pertama.

 

2) BERTENANG DAN RILEKS semasa menyusukan bayi. Emosi ibu turut memainkan peranan dalam mempengaruhi pengeluaran susu badan.

 

3) URUT PAYUDARA. Lakukan urutan lembut pada sekeliling payudara bagi merangsang susu badan untuk keluar. Kalau tak pun, boleh juga minta pertolongan dari bidan ntuk lakukan urutan. Insya Allah..mereka boleh bantu kerana mereka lebih arif dalam bab-bab urutan ni kan?

 

4) KERAP SUSUKAN BAYI. Biasanya ramai ibu yang mengeluh susu sikit ni sebab tak menyusukan bayi dengan kerap. Sebaik-baiknya, susukanlah bayi antara 8-12 kali sehari dengan tempoh 10-30 minit bagi merangsang pengeluaran susu ibu dengan lebih lancar. Semakin kerap kita susukan bayi, semakin banyak pengeluaran susu yang bakal dikeluarkan oleh badan.

 

5) MANDI AIR PANAS. Air panas dikatakan dapat meningkatkan penghasilan susu badan.

 

6) PAM SUSU. Walaupun seawal dalam tempoh berpantang. Ayuh mulakan!! Ketika bekerja, walaupun bayi tiada di sisi, biasakan untuk mengepam susu dalam tempoh tiga jam sekali. Kalau kat rumah pun, masa bayi tidur tu bolehlah start mengepam susu untuk melancarkan lagi perjalanan susu badan.

 

7) AMALKAN PEMAKANAN YANG SIHAT. Pengeluaran susu badan juga banyak bergantung dari apa yang ibu makan. Sebaik-baiknya, makanlah mengikut pola pemakanan yang sihat. Antara makananan yang disarankan dapat membantu peningkatan susu badan ialah lobak putih dan sayur sawi.

 

8) BANYAKKAN MEMINUM AIR KOSONG. Pastikan kita mengambil jumlah air putih yang mencukupi sehari bagi mengelakkan tubuh terhidrat. Amalkan meminum 6-8 gelas air putih sehari.

 

9) SUSUKAN BAYI DENGAN KEDUA-DUA BELAH PAYUDARA. Kalau dah selesai susukan bayi di sebelah payudara, cuba beri payudara sebelah lagi bagi membiasakan dia dengan kedua-dua belah payudara. Bayi akan menghisap payudara sebelah lagi sekiranya masih lapar. Jika tak, tak menjadi masalah pun.

 

10) AMALKAN MAKANAN TAMBAHAN. Semasa anak saya yang kedua di diagnos Seborrhea semasa dalam pantang, saya mula berjinak-jinak dengan SET MENYUSU Shaklee. Memang banyak membantu mood & pengeluaran susu badan saya ketika itu. Alhamdulillah..bukan setakat susu melimpah ruah, sampai sesak peti ais saya ketika itu..

Stok EBM saya.. Alhamdulillah..tak pernah mengecewakan dengan Set Menyusu Shaklee

Ini antara hasil susu badan saya ketika bekerja dulu… Memang sesak sangat peti ais sampai tak boleh letak lauk..

 

Sebenarnya, kunci kejayaan menyusu badan ni bermula sejurus selepas melahirkan anak lagi. Mulakan dari awal kesemua TIPS yang saya kongsikan di atas. Insya Allah… tiada lagi jalan mudah untuk mengatasi masalah kurang susu badan, susu sedikit, susu takde dan macam-macam lagi bagi ibu yang bekerja dengan memberi susu formula. Semuanya bermula dengan kita sebagai ibu.. JOM mulakan dari sekarang !!!

Set Menyusu Shaklee

Berminat nak dapatkan SET MENYUSU Shaklee secara online menggunakan kad kredit atau kad debit, bolehlah klik gambar di bawah. penghantaran courier terus ke rumah anda.

klik untuk belian online menggunakan kad kredit atau kad debit

 

 

Boleh juga whatsapp saya untuk belian SET MENYUSU secara tunai (Cash On Delivery -COD)

Klik untuk belian terus melalui whatssapp

 

Semoga bermanfaat & Good Luck!!

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Ecoworld, Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Kg Kong Kong, Bandar Layangkasa, Meridin East, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Taman Sierra Perdana, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

ig : azlina_mubin

Call/ Whatsapp : http://www.wasap.my/+60127059520

Email : azlina.mubin0708@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *