8 TIPS ATASI KEPUTIHAN KETIKA HAMIL ELAK JANGKITAN KUMAN PADA KANDUNGAN

Masalah keputihan ketika hamil ni memang seriau jadinya kan? Tak selesa tu satu hal. Dengan merenyamnya rasa lepas tu ada juga yang berbau membuatkan kita sendiri rasa kurang selesa. Dah la sarat mengandung, letih lesu dan lain-lain masalah lain. Tambah buruk, masalah keputihan pula menerjah ibu hamil..

 

Waduhh… waduhhh…. Hihi..ala-ala neng pulak saya hari ni…

 

PUNCA BERLAKUNYA KEPUTIHAN DI KALANGAN IBU HAMIL

 

• Kulat dan bakteria merupakan antara mikroorganisma yang paling dominan dalam masalah keputihan tak normal semasa hamil ni.

• Kandiasis atau jangkitan kulat candida adalah penyebab utama masalah keputihan yang dialami oleh ibu hamil. Lepas tu, ditambah lagi dengan jangkitan bacterial vaginosis, trikomoniasis dan gonorrhoea.

• Kebersihan
o Gantikan pakaian dalam sekurang-kurangnya dua kli sehari atau sesuai dengan keperluan

• Stres
o Apabila menghadapi stress, ia boleh membawa kepada perubahan hormon dalam badan

• Pengambilan ubat-ubatan
o Ubat antibiotic yang digunakan secara berterusan juga boleh menyebabkan keputihan dan memberi kesan kepada system imun badan wanita

 

KESAN KEPUTIHAN KEPA IBU HAMIL

 

Keputihan tak normal yang dialami oleh ibu hamil boleh membahayakan nyawa ibu dan keselamatan janin. Inilah sebabnya mengapa masalah keputihan yang terjadi waktu hamil ni, perlu dirawat dengan sebaiknya..

 

Ada 2 sebab berlakunya keputihan yang berbau iaitu :

  1.  Keputihan disebabkan jangkitan bakteria dan kulat
    • Berwarna kuning, berbau hamis dan gatal pada kemaluan
  2.  Keputihan disebabkan jangkitan kulat
    • Berwarna susu bergumpal, berbau masam, rasa gatal dan kemaluan akan membengkak dan merah

 

SIAPA LEBIH BERISIKO MENDAPAT KEPUTIHAN KETIKA HAMIL?

 

Jangan salah sangka ye. Keputihan yang berlaku terhadap ibu hamil ni BUKAN lah berpunca daripada faktor pemakanan tapi ibu hamil yang menghidap kencing manis adalah lebih mudah mendapat keputihan. La.. ye ke?? Kenapa pula kan??

 

Sebabnya, kandungan gulan yang tinggi dalam rembesan faraj yang membeolehkan pertumbuhan kulat yang banyak dan berkembang biak di bahagian faraj.

 

Aduh…seram kan? Jaga-jaga, jangan menggaru pulak bahagian faraj. Jom cuba:

8 TIPS ATASI KEPUTIHAN KETIKA HAMIL ELAK JANGKITAN KUMAN PADA KANDUNGAN

 

1)Sentiasa memastika faraj berada dalam keadaan kering dan bersih

2) Elakkan penggunaan pembersih faraj yang mengganggu kestabilan pH atau yang menyebabkan kegatalan.

3) Elakkan memakai panty liner terlalu lama tanpa menukarnya. Hanya pakai apabila perlu sahaja (ketika keputihan banyak)

4) Elakkan juga memakai seluar dalam yang terlalu ketat dan yang diperbuat daripada kain satin.

5) Jangan gunakan sebarang produk wangian seperti bedak talkum atau ubat semburan pada faraj

6) Elakkan pengambilan ubat secara berterusan tanpa pengawasan doktor

7) Basuh bahagian sulit dengan air yang bersih dan buang air kecil selepas melakukan hubungan seks.

8) Bawang putih. Sebenarnya, ada kajian dari University of Pittsburgh Medical Center yang menyatakan bahawa, pengambilan bawang putih ketika hamil adalah sangat sesuai dan berpotensi dalam membantu merawat jangkitan pada faraj, termasuk sindrom keputihan semasa mengandung

 

Tapi masa mengandung ni, lalu ke tekak nak balun bawang putih mentah macam tu je? Mau lidas lidah..

 

Habis tu nak buat macam mana dah kalau tak lalu telan bawang putih, macam mana keputihan nak berkurang??

 

Set Hamil Shaklee

 

Ha..meh nak cerita..Selain Set Hamil Shaklee, para ibu boleh juga mengambil Garlic Complex yang berfungsi seperti antibiotik semulajadi dan memusnahkan bakteria penyebab keputihan TANPA mengganggu bayi dalam kandungan.

Garlic Complex Shaklee

Jika ingin mendapat kan SET HAMIL SHAKLEE dan GARLIC COMPLEX melalui pembayaran menggunakan Kad Kredit atau Kad Debit, anda bolehlah klik gambar dibawah bagi urusan pmebelian online. Penghantaran courier juga terus ke rumah anda.

Klik untuk pembelian secara online menggunakan kad kredit atau kad debit

 

Boleh juga whatsapp saya untuk belian secara tunai (Cash On Delivery -COD)

Klik untuk belian terus melalui whatssapp

 

Semoga bermanfaat & Good Luck!!

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Ecoworld, Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Kg Kong Kong, Bandar Layangkasa, Meridin East, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Taman Sierra Perdana, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.
Facebook : Azlina Mubin
Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520
ig : azlina_mubin
Call/ Whatsapp : http://www.wasap.my/+60127059520
Email : azlina.mubin0708@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *