8 CARA IBU ANAK EMPAT MENGATASI  LETIH DAN LESU BADAN  KEKAL AKTIF SEPANJANG HARI

Semakin meningkat usia, semakin berkurang kudrat nak lakukan itu ini.. Walaupun hasrat menggunung tinggi, tapi bila sampai masa letih tu.. Tuhan je yang tau macam mana rasanya ibu-ibu di luar sana nak hadapi situasi letih dan lesu setiap hari. Saya la tu..

 

 

Sejak bertambah bilangan ahli keluarga pada tahun lepas (Ogos, 2016), saya memang perlukan EXTRA tenaga untuk urus diri sendiri, anak-anak, suami dan tentunya rumah tangga..

 

 

Walaupun saya merupakan seorang Working At Home Mother (WAHM), namun saya jugalah memikul tanggungjawab mengambil dan menghantar ke dua-dua anak saya ke sekolah.. Seorang tadika (11pagi – 3ptg) dan seorang sekolah rendah pada sesi pagi dan sekolah agama pada sesi petang.. Dalam masa yang sama ada dua lagi anak kecil 4tahun & seorang lagi berusia 14bulan yang masih menyusu badan..

 

 

Letih.. memang letih.. Saya takut untuk terlena sebab jadual yang sangat padat uruskan anak-anak dan kerja rumah.. Tapi, apa yang saya lakukan sehingga mampu kekal bertenaga sepanjang hari??

Meh saya kongsikan 8 CARA IBU ANAK EMPAT MENGATASI  LETIH DAN LESU BADAN  KEKAL AKTIF SEPANJANG HARI

 

 1) MINUM BANYAK AIR SUAM (PUTIH)

 

  • Di rumah ni, memang saya sentiasa penuhkan air masak ke dalam bekas-bekas botol air yang mudah untuk saya minum. Di dapur, dimeja makan dan dalam bilik di tingkat atas pun ada saya standby kan setiap hari.. Jadi kalau saya letih atau berasa haus setelah usai solat atau bila-bila ketika malam pun, senang je terus minum. Badan akan lebih bertenaga apabila kekal hidrat dengan baik. Begitu juga untuk anak-anak.

 

Air masak yang telah siap diisi ke dalam bekas-bekas kecil bagi memudahkan untuk minum dengan kerap

 2) KURANGKAN PENGAMBILAN KAFFEIN

 

  • Saya memang kurang mengambil kaffein. Dalam sebulan boleh dikira jumlah pengambilan. Kadang kala memang tak ambil langsung. Bagi saya, bila saya ambil minuman berkaffein, saya susah nak tidur malam. Bila susah nak tidur malam, maknanya bangun pagi kepala pun jadi berat. Siang hari nak uruskan anak-anak macam mana?? Memang flatted jadinya..

 

3) KAWAL PENGAMBILAN GULA PUTIH

 

  • Gula putih ni memang cepat beri kita tenaga tapi ia juga yang akan cepat membuatkan kita berasa letih selepas beberapa ketika. Memang susah nak tinggalkan semua, tapi cubalah mana yang boleh.. Anda pasti gembira dengan hasilnya.. Saya pernah mengikuti cabaran #21haritanpagulaputih. Selepas tamat cabaran tu, memang dapat rasakan badan semakin ringan untuk melakukan rutin seharian. Bila dah terbiasa, memang tak heran pun tengok makanan atau minuman yang manis-manis ni.

 

4)  AMBIL MASA UNTUK BEREHAT SEKETIKA

 

  •  Apabila siang hari, cuba rehatkan diri dan minda seketika. Tak lama pun, dalam 15-20 minit semasa anak-anak kecil tidur.. Sambil tu, baca buku dan minum air. Lagi best kalau sunyi je.. Off televisyen atau radio.. Anda juga boleh buat semasa di tempat kerja.. Turun waktu lunch break lewat sikit ke café, ambil nafas dalam-dalam atau tidur sebentar pun tak apa.. Kembali re-charge tenaga bila anda bangun kelak.. Tapi, set alarm tau sesiap.. Kang tak sempat pula nak lunch. Ataupun terbabas sampai balik kerja., Melampau sangat tu..hihihi…

 

5)    DAPATKAN TIDUR YANG CUKUP·

 

  • Bagi golongan dewasa macam saya ni, tidur 6 jam pun dah lebih dari cukup rasanya.. Biasanya emak-emak ni pukul 4-5pagi dah bangun siapkan sarapan dan anak-anak nak ke sekolah. Sewaktu saya bekerja syif  12 jam dulu pun sama. Saya bangun seawal jam 4pagi. Sambil masak bubur anak kecil untuk bekalan ke rumah pengasuh, saya boleh lakukan kerja-kerja lain lagi. Pukul 6.15 dah pergi kerja.. Sama je letih berkerja dan letih WAHM. So, kalau kita cukup tidur, bila bangun kita akan rasa bertenaga je untuk mulakan setiap hari baru.

 

6)    MASUK TIDUR SEAWAL JAM 10 MALAM

 

  • Ada beza tau kalau kita tidur seawal jam 10 malam berbanding tengah malam. Oleh kerana tempoh tidur yang terbaik adalah selama 6 jam, maka saya praktikkan tidur dari jam 10-4 pagi.. kadang kala 11-5pagi.. Kalau anak-anak cuti sekolah je saya akan pulun tidur pukul 10-2 pagi sahaja. Memang kena disiplin.. Macam nilah WAHM. Buat kerja online semasa anak-anak tidur. Pada saya, waktu terbaik mencurah idea ialah awal pagi.. Bila anak-anak cuti sekolah, siang tu dapatlah saya lelapkan mata waima setengah jam sekalipun memang dapat recharge semula energy yang hilang sebab bangun awal..

 

7)    BERSENAM

 

  • Ramai golongan ibu-ibu susah betul nak bersenam. Pada mereka cukuplah bersenam dengan cara mengemop, menyapu dan lain-lain kerja rumah adalah baik untuk bertenaga. Memang tak salah, tapi alangkah baik sekiraya kerja rumah yang dilakukan itu membuatkan anda berasa termengah-mengah. Situasi baik sebegini menunjukkan jantung anda sedang bekerja mengepam darah dengan baik sekali. Bertambah baik sekiranya dituruti dengan peluh menitis-nitis jatuh kebumi.. saya buat macam mana?? Saya lebih banyak lakukan aktiviti berbasikal je round-round kawasan permulaan dengan anak-anak.. Mula-mula memang lenguh kaki, lama-lama..eh,syok pula..

Basikal yang sering saya gunakan untuk membawa anak-anak saya di waktu petang

 

8)    PENGAMBILAN VITAMIN   

 

  •  Ini memang paling penting sekali. Badan kita banyak sangat lompong-lompong khasiat dan nutrient yang tak dapat diserap dari makanan. Semakin meningkat usia, semakin mudah berasa letih dan lesu. Saya memang amalkan SET ENERGY BOOSTER ni.. Bukan saya seorang je.. Ramai lagi kawan-kawan saya yang beranak tiga, empat, lima malah lebih dari itu pun masih kekal mengamalkan pengambilan vitamin ini bagi menampuan keperluan nutrisi seharian.

Set Energy Booster

Set Energy Booster ini terdiri daripada:

  1. Vivix
    • kandungan Vivix sangat-sangat membantu mengekalkan tahap kecergasan badan sepanjang hari..
  2. Performance Drink
    • minuman isotonik tanpa karbonat yang berperisa oren yang menyegegarkan membantu saya kekal hidrat sepanjang hari.
  3. Cinch Tea Mix
    • Saya selalu mencampurkan Cinch Tea Mix ni bersama Perfomance Drink di waktu petang.. Samada dihidang secara suam-suam panas mahupun sejuk.. Memang best.. Buntang terus biji mata..

 

Boleh juga dapatkan Set Energy Booster ini melalui pembelian secara online mnggunakan Kad Kredit atau Kad Debit. Penghantaran courier terus ke rumah anda..

 

Klik untuk pembelian Set Energy Booster secara online

 

Atau boleh juga mendapatkan Set Energy Booster ini melalui pembelian secara tunai (Cash On Delivery – COD) bagi kawasan sekitar Pasir Gudang, Masai & Bandar Seri Alam. Cuma klik whatsapp direct di bawah ye..

 

Klik untuk pembelian secara Tunai – COD

 

Semoga bermanfaat & Good Luck!! 😍😍

cropped-Tentang-azlina-mubin.png

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Ecoworld, Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Kg Kong Kong, Bandar Layangkasa, Meridin East, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Taman Sierra Perdana, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

ig : azlina_mubin

                      Call/ Whatsapp : http://www.wasap.my/+60127059520

Email : azlina.mubin0708@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *