6 CARA ATASI MASALAH PUTING TENGGELAM ELAK BENGKAK SUSU YANG DASYAT

 

Teringat dulu ada dikalangan rakan saya mengadu gagal menyusukam bayi mereka kerana mengalami masalah puting tenggelam… Paling sedih, terpaksa putuskan menyusu kerana ceteknya ilmu ketika itu.. Lebih sedih beliau juga mengalami bengkak susu sehingga menyebabkan beliau demam ketika dalam pantang…

Sebab tu, saya rasa terpanggil untuk berkongsi serba sedikit ilmu untuk dikongsi para pembaca di luar sana .

6 CARA ATASI MASALAH PUTING TENGGELAM ELAK BENGKAK SUSU YANG DASYAT

Lebih kurang 10 peratus daripada wanita mengandung mempunyai puting yang rata (flat nipple) ataupun puting tenggelam (inverted nipple).
Namun, hal ini bukan alasan untuk kita teruskan perjuangan untuk menyusukan si manja tersayang..

Terdapat beberapa cara dan alat bantuan bagi membantu mengatasi masalah puting tenggelam elak bengkak susu yang dasyat..

1) Breast Shells 

Mempunyai dua keping plastik kenyal. Satu berbentuk kubah dan satu asas yang sepadan di mana puting boleh menonjol keluar.

Dipakai di dalam bra di antara waktu menyusu. Ia membantu menonjolkan puting payu dara yang  tenggelam tetapi boleh menonjol bila ditekan di bahagian sekelilingnya.

Breast shells akan memberikan sedikit tekanan di sekeliling puting dan ini akan menyebabkan kulit disekelilingnya lebih lembut dan mudah dibentuk dan memudahkan bayi untuk melekap dengan lebih baik.

Apabila bayi memulakan proses hisapan ni, ia akan menambahkan lagi sifat elastik kulit.

Breast Shells

2) Nipple Shield

Puting silikon nipis dan fleksibel dengan lubang di bahagian hujungnya yang diletakkan di atas puting semasa menyusu.
Puting jenis ini digunakan sebagai langkah terakhir untuk wanita yang mempunyai masalah puting tenggelam yang serius (puting tetap tidak tertonjol walaupun selepas ditekan di keliling puting atau tidak tertonjol sekali pun sejuk).

Penggunaanya harus dihentikan sebaik sahaja bayi boleh melekap dan menghisap susu ibu dengar baik.

Nipple Shields

3) Nippletes

Ia berbentuk seperti picagari yang membantu menyedut payu dara untuk lebih tertonjol apabila disedut.. Alat bantuan ini disambung dengan tube agar mudah untuk tujuan penyedutan berlaku..

Anda juga boleh menggunakan picagari yang diubahsuai. Picagari yang diperlukan adalah bersaiz 10-20ml agar diameternya lebih besar daripada puting ibu..

Potong hujung picagari yang tirus dan bahagian penolak picagari (plunger) tersebut harus dikeluarkan dan dimasukkan melalui hujung yang bertentangan agar permukaan yang rata (bukan yang dipotongbtadi) bersentuhan dengan kulit payudara ibu yang lembut..

Apabila permukaan yang rata telah diletakkan di atas payu dara dengan kedudukan puting betul-betul di dalam ruang picagari, anda bolehlah menarik plunger dengan perlahan selama 30saat dan lepaskan… Ini akan menarik keluar puting yang rata atau tenggelam.

Seterusnya, apabila keadaan puting didapati telah menonjol, teruskan menyua payu dara  untuk menyusukan bayi..

Niplette


4) Pam susu
Apabila mula sedar bahawa sedang mengalami masalah puting tenggelam ini, boleh juga mencuba mengepam susu samada menggunakan kaedah marmet ataupun menggunakan pam manual atau elektronik dengan suction yang sederhana selama beberapa minit sebelum menyusukan bayi anda.. Ini bagi merangsang bukaan puting payu dara supaya menonjol bagi memudahkan bayi melekap dengan baik.  Secara tak langsung, pengeluaran susu ibu dapat berjalan dengan lancar tanpa membuatkan bengkak payu dara.

Pam susu manual
5) Rangsangan semulajadi

Sebelum mulakan untuk menyusukan bayi anda, rangsanglah puting payu dara anda terlebih dahulu secara manual. Iaitu dengan menggunakan tuala kecil yang digosok di puting payu dara terlebih dahulu… Gosok seketika sehingga anda mula rasakan rangsangan susu yang bakal keluar.. Kemudian, anda akan dapat lihat puting payu dara anda mula tertonjol sedikit. Kemudian, segeralah disua kan payu dara ke mulut bayi anda…


6) Amalkan pengambilan supplemen untuk rangsang pengeluaran susu 


Shaklee juga ada menawarkan Set Berpantang dan Menyusu bagi membantu kelancaran proses berpantang dan menyusu untuk anda seperti gambar di bawah..


Set Berpantang dan Menyusu Shaklee


Testimoni pengguna Set Berpantang dan Menyusu Shaklee

Anda juga boleh membeli Set Berpantang dan Menyusu Shaklee ini secara terus melalui online dengan menggunakan Kad Kredit atau Debit

Klik 👆👆 untuk belian Set Berpantang dan Menyusu secara online


Semoga bermanfaat & Good Luck!! 😍😍

cropped-Tentang-azlina-mubin.png

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Ecoworld, Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Kg Kong Kong, Bandar Layangkasa, Meridin East, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Taman Sierra Perdana, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

ig : azlina_mubin

                      Call/ Whatsapp : http://www.wasap.my/+60127059520                                 Email : azlina.mubin0708@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *