CARA MERAWAT PENYAKIT ALZHEIMER SUPAYA TAK TERUS HILANG INGATAN 

Bila usia dah mencecah 30an ke atas, sedikit demi sedikit metabolisma badan kita menurun. Lebih-lebih lagi wanita kerana proses hamil dan seterusnya hamil… Mula-mula lupa, lepas tu tak ingat. Tahu tak daya ingatan kita juga semakin lemah dah boleh mendorong kepada penyakit Alzheimer atau NYANYUK?


APA ITU ALZHEIMER?


Alzheimer merupakan sejenis penyakit penurunan saraf otak yang kompleks dan progresif. Alzheimer ini menyebabkan masalah yang melibatkan ingatan, pemikiran dan tingkah laku atau perbuatan. Sel-sel saraf pada otak juga dipanggil neuron saling berhubung untuk memproses data dan mentafsir data. Alzheimer akan menyebabkan inflamasi pada otak dan membunuh sel saraf.

PUNCA-PUNCA BERLAKUNYA ALZHEIMER


1) PLAK (PLAQUE)

Penderita Alzheimer (nyanyuk) didapati mempunyai plak beta-amyloid di dalam otak mereka. Plak yang terhasil ini dipanggil beta amyloid yang terkumpul di ruang antara sel-sel saraf. Untuk penghidap Alzheimer, beta-amyloid ini banyak di dalam darah dan cerebrospinal fluid (CSF). CSF ini biasanya dipanggil sebagai air tulang belakang ataupun air sum-sum tulang


2) PINTALAN ATAU SIMPULAN (TANGLED)

Pintalan atau simpulan berlaku dari ‘tau protein’ yang terhasil dari dalam sel-sel. Ini menyebabkan punca terputusnya hubungan antara sel-sel saraf itu mati dan tisu pada otak tak berfungsi.

PUNCA-PUNCA LAIN ALZHEIMER?

  • Keturunan
  • Faktor kesihatan
  • Persekitaran dan gaya hidup

Namun begitu, Alzheimer juga lebih banyak berlaku kepada kaum wanita.

BAHAYA TAK PENYAKIT ALZHEIMER INI?

Diantara jenis sakit tua ialah nyanyuk, dementia, Alzheimer, parkinson dan lain-lain. Hilang ingatan dan nyanyuk sering mengancam warga emas. Otak mengecut dengan peningkatan umur dan jika tidak diaktifkan dengan berbagai cara rangsangan.

Dalam penyakit Alzheimer, plak beta-amyloid melekat pada dinding saluran darah ke otak, mengurangkan bekalan darah & oksigen. Kesannya, sel-sel otak musnah. Kimia-kimia pemancar signal letrik dalam otak, acetyl choline (Ach) juga berkurangan dalam penyakit ketuaan ini..

Penyakit angin ahmar atau strok juga boleh merosakkan bahagian-bahagian terpenting dalam otak, mengakibatkan gangguan fungsi-fungsi terpenting seperti pertuturan, ingatan & hemiplegia (mati sebelah badan)

CARA-CARA MERAWAT ALZHEIMER SUPAYA TAK TERUS HILANG INGATAN DAN NYANYUK


1) Pelbanyakkan bacaan al-Quran

Fungsi otak dapat dipertingkatkan apabila kerap mengamalkan pembacaan al-Quran setiap hari.

2) Tenangkan fikiran dan atasi stres

Pelbanyakkan berzikir, bertasbih dn berselawat juga merupakan salah satu cara dapat menenangkan fikiran dan stres

3) Bersenam

Lakukan senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari adalah lebih banyak memberi kesan positif kepada otak

4) Tidur yang cukup

Tidur sekurang-kurangnya 5-8 jam sehari bagi mendapat rehat yang cukup bagi otak.

5) Kawal penyakit tua

Penyakit kencing manis, darah tinggi, kolestrol tinggi dan penyakit-penyakit lain. Ia merupakan penyumbang besar kepada Alzheimer jika tidak dikawal

7) Pengambilan Resveratrol

Resveratrol sejenis polyphenol didapati dapat menurunkan beta-amyloid di dalam pesakit Alzheimer. Anggur muscadine juga pada hakikatnya membantu kesihatan otak manusia.

Satu kajian makmal membuktikan apabila resveratrol dimasukkan ke dalam sel-sel, ia mampu mengurangkan rembesan beta-amyloid dan menghancurkannya.

Kajian menunjukkan resveratrol juga membantu membuang plak beta-amyloid di dalam otak dan mencegahnya daripada terbentuk.

Vivix untuk pesakit Alzheimer

Pengambilan Vivix yang mengandungi resveratrol adalah sangat penting untuk kesihatan warga emas (ibu bapa) agar mereka dapat menikmati hidup yang lebih baik terutama untuk beriadah dan bersosial.

Vivix terbukti boleh membaiki sel-sel badan, DNA dan juga metabolisma. Jangan tunggu umur dah menjngah 30tahun tau lebih-lebih lagi wanita..

Semoga Bermanfaat & Good luck!!.

cropped-Tentang-azlina-mubin.png

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

ig : azlina_mubin

Call/ Whatsapp : Lina 012-7059520

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *