CARA MERAWAT ASMA AGAR TIDAK MENJADI LEBIH BURUK


APAKAH PENYAKIT ASMA?
Asma adalah kegagalan bernafas seperti biasa. Ia suatu keadaan serius yang dialami lebih 70 juta orang di Asia. Risiko serangan mendadak, kemasukan hospital dan kematian meningkat dalam kalangan pesakit berlaku kepada mereka yang tidak menguruskan asma dengan baik.

 

Simptom-simptom asma:

 • Kebiasaannya batuk pesakit asma lebih teruk di waktu malam dan awal pagi menyebabkan individu itu mengalami kesukaran untuk mendapatkan tidur yang lena
 • Nafas berdehit yang akan dikeluarkan oleh pesakit ketika bernafas
 • Dada berasa sempit
  • Pesakit akan berasa dada mereka berat atau sempit seolah-olah tersepit dan ada objek menghempap dada mereka.
 • Nafas pendek.
  • Ada sesetengah pesakit yang mempunyai asma berasa seperti tidak boleh bernafas atau kehabisan udara enyebabkan mereka tercungap-cungap. Selain itu, ada juga pencetus yang menyebabkan gejala asma bertambah teruk antaranya ialah alahan kepada habuk, bulu binatang, lipas, kulapuk dan debunga.
  • Bukan itu sahaja. Iritasi seperti asap rokok, pencemaran udara, bahan kimia atau habuk di tepat kerja, sebatian di dalam produk hiasan rumah dan penyembur.
  • Terdedah kepada udara sejuk atau perubahan suhu secara tiba-tiba selain tekanan
  • Alahan ubat seperti aspirin atau ubat antiradang bukan steroid (NSAID)

 

CARA-CARA MERAWAT ASMA AGAR TIDAK MENJADI LEBIH BURUK 

Terdapat beberapa cara bagi merawat asma iaitu:

 • Ubat sedut (pengawal)

  1. Kebiasaannya diambil dua kali sehari bagi mencegah gejala asma dalam jangka masa panjang. Ubat pengawal termasuk kortikosteroid (jenis ubat utama) yang membantu mengurangkan keradangan pada salur pernafasan.
 • Ubat sedut (pelega)

  1. Atau lebih dikenali sebagai bronkodilator. Ia hanya membantu menenangkan dan membuka salur pernafasan selain bertindak dengan pantas memberi kelegaan segera kepada pesakit.

Tahukah kita bahawa sebanyak 62% mengalami tidur yang tidak lena akibat asma? Kira-kira seramai 235 juta orang di seluruh dunia menghidap asma. Di Malaysia sahaja, dianggarkan 3.4% penduduk menghidapi penyakit ini dan menjejaskan kehidupan pesakit.

Sebab utama penyakit ini masih tidak dapat disimpulkan tetapi semua pesakit mepunyai persamaan yang sama iaitu keradangan saluran pernafasan yang kronik.

Saluran pernafasan pesakit ini sangat sensitive kepada pelbagai sebab. Jika terdapat faktor yang boleh menyebabkan asma berlaku, salur pernafasan akan menjadi radang (mengandungi lendir, bengkak dan sempit).

 

Oleh itu, sebagai alternatif lain ialah dengan pengambilan supplemen. Antara yang boleh diamalkan oleh penghidap asma dewasa ialah :

 1. OMEGA GUARD
  • Mengandungi minyak ikan. Membantu mengurangkan keradangan, meningkatkan sistem imun tubuh dan mengurangkan serangan asma dan melapangkan salur pernafasan.
 2. NUTRIFERON
  • Membantu meningkatkan sistem imun tubuh dengan mencetuskan penghasilan interferon semulajadi dalam tubuh. Ia juga membantu mengurangkan dan menghalang symptom asma.
 3. SUSTAINED RELEASED VITA-C PLUS
  • Membanu meningkatka sistem imun tubuh dan melawan infeksi. Vitain mempunyai sifat anti-histamin yang membantu mengatasi masalah penghasilan histamin dalam tubuh yang keterlaluan.
 4. OSTEMATRIX
  • Kalsium dan magnesium mempunyai sifat-sifat anti-asma yang membantu merehatkan saluran pernafasan.
 5. GARLIC COMPLEX
  • Membantu menguatkan sistem pertahanan badan terhadap alergi-asma atau infeksi paru-paru. Jika terkena serangan asma, pengambilan garlic dalam kuantiti yang banyak, Insya Allah…ianya sangat membantu.
 6. VIVIX

 • Membantu meningkatkan sistem imun tubuh dan mengurangkan keradangan serta melapangkan salur pernafasan. Resveratrol yang terdapat di dalam VIVIX telah terbukti mampu mengurangkan pertumbuhan sel tumor di paru-paru.

Set Asma Shaklee

  Kalau nak order #setasma ni, bole je order dengan kaklina..

  Semoga Bermanfaat & Good luck!!.

  cropped-Tentang-azlina-mubin.png

  Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

  Facebook : Azlina Mubin

  Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

  ig : azlina_mubin

  Call/ Whatsapp : Lina 012-7059520

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *