CARA MERAWAT KECEDERAAN TISU LEMBUT KOYAK (SOFT TISSUE INJURY) ELAK MAKIN PARAH

Anda biasa bersukan?? Aktif??  Ataupun memang atlit??  Ke seorang yang lasak dan memerlukan gerak kerja yang tangkas & cepat setiap hari?

 

Pernah alami SOFT TISSUE INJURY?? Apa benda tu?? Ok meh kaklina terangkan sikit.

 

APA ITU SOFT TISSUE INJURY (STI) ?

 

SOFT TISSUE INJURY atau kecederaan tisu lembut  adalah kerosakan pada otot, ligamen dan tendon di seluruh badan. Kecederaan tisu lembut biasanya terjadi apabila terseliuh, ketegangan, satu hentakkan yang menyebabkan lebam atau kerap menggunakan bahagian tertentu badan. 


Kecederaan tisu lembut boleh menyebabkan kesakitan, bengkak, lebam dan kegagalan fungsi sesetangah anggota tubuh. Sebarang jenis kecederaan yang berlaku kepada badan melalui trauma secara tiba-tiba, seperti jatuh, twist, atau hentakkan kepada badan. Beberapa contoh jenis kecederaan ini akan terseliuh, kesan terikan dan lebam.

 

KECEDERAAN YANG MENYEBABKAN TERJADINYA SOFT TISSUE INJURY BERGANDA


Kecederaan berganda berlaku apabila sesuatu aktiviti diulang dengan kerap dan badan tidak mempunyai masa yang cukup untuk kembali kepada keadaan asal. Beberapa contoh termasuk bursitis dan tendinitis.

 

1) TERSELIUH

 

Terseliuh adalah sejenis kecederaan akut yang terhasil daripada regangan atau koyak pada ligamen A. Bergantung kepada keseriusan kadar terseliuh, pergerakan pada sendi boleh dikompromi kerana ligamen bantuan dalam kestabilan dan sokongan sendi. Terseliuh biasanya mudah terjadi seperti di pergelangan tangan, lutut, dan pergelangan kaki. Ia boleh berlaku akibat darpada pergerakan itu seperti jatuh pada tangan terulur, atau berpusing pada pergelangan kaki atau kaki.

 

2) TERIKAN

 

Terikan adalah jenis kecederaan akut yang berlaku kepada otot atau tendon. Sama seperti keseleo, ia boleh berbeza dari segi tahap, dari regangan otot atau tendon koyak daripada otot. Antara tempat-tempat yang paling biasa yang berlaku adalah lebam di kaki, belakang kaki (hamstring), bahagian belakang

 

3) LEBAMLebam adalah perubahan warna kulit yang terhasil daripada gentian otot dasar dan tisu penghubung yang berlaga. Ia boleh berlaku dalam pelbagai cara seperti satu hentakkan terus ke kulit atau perubahan warna permukaan kulit. Bengkak dalam kulit itu hadir apabila darah mula berkumpul di sekitar kecederaan.

 

4) TENDINITIS Tendinitis adalah sejenis kecederaan berlebihan untuk tendon yang menunjukkan tanda-tanda keradangan tendon di sekitar sendi. Tendinitis adalah punca yang paling biasa untuk shoulder pain.Tendinitis berlaku apabila terdapat tekanan berulang-ulang di subacromial yang menyebabkan tulang berlaga dengan tendon

 

Kecederaan biasa yang dialami oleh anggota tubuh:

-Ligaments

Anterior Cruciate Ligamen- ACL (lutut), Medial ligamen cagaran (lutut), Ulnar Cagaran Ligamen (pergelangan tangan / tangan), Interspinous Ligamen (Vertebrae)

 

-Muscles

Biceps Brachii (Upper Arm), Rectus Femoris (paha), melintang abdominus (abdominals)

-Tendons

Patellar tendon (lutut), Calacaneal / Achilles Tendon (Kaki / Lower Kaki), Biceps Tendon (Bahu / siku)

-Nerves

Brachial Plexus (bahu), Ulnar Saraf (siku / tangan), saraf peroneal (pergelangan kaki / kaki), Saraf tengkorak I-XII (Ketua)

-Bones

Tulang paha (Kaki), humerus (Arm), Ribs (Torso), Metatarsals I-VI (Kaki), metakarpus I-VI (Tangan)

-Cartilage

Meniskus (lutut), cakera intervertebral (Spine), acetabulum (Hip)

 

KAEDAH RAWATAN FIRST AID APABILA MENGALAMI SOFT TISUE INJURY
1) Kaedah R.I.C.E : (Rest, Ice, Compression, Elevation)

RICE adalah satu prosedur yang berkesan digunakan dalam rawatan awal kecederaan tisu lembut.

a) Rehat: Adalah dicadangkan bahawa anda berehat seketika dari aktiviti yang menyebabkan kecederaan untuk memberi masa kecederaan untuk sembuh.

 

b) Ice: kecederaan hendaklah ais dan di luar dalam 20 minit selang, mengelakkan hubungan secara langsung ais untuk kulit.

 

c) Compression (Mampatan): Balutan kecederaan akan memampatkan dan mencegah sebarang pendarahan yang lebih teruk atau bengkak berlaku.

 

e) Elevation / Elevasi:. Menahan kecederaan di atas jantung semasa sedang berehat. Ia akan membantu dalam pengurangan bengkak

 

2) Kaedah NO H.A.R.M: (haba, Alkohol, Re-kecederaan, Massage)Kaedah ini boleh digunakan dalam 48-72 jam pertama selepas kecederaan untuk mempercepatkan proses pemulihan.

 

a) Haba: Elakkan penyerapan haba kepada kawasan yang cedera. Ia boleh menyebabkan aliran darah dan bengkak meningkat.

 

b) Alkohol: alkohol boleh menghalang keupayaan  jika kecederaan menjadi lebih teruk dan juga meningkatkan pengaliran darah dan bengkak.

 

c) Kecederaan berulang (Re-Injured): Elakkan aktiviti yang boleh memburukkan lagi kecederaan dan menyebabkan kerosakan yang lebih teruk.

 

d) Massage (Urut) :. Mengurut pada kawasan yang terluka boleh menggalakkan aliran darah dan bengkak. Ia akhirnya menjadikan kecederaan lebih teruk jika dilakukan terlalu awal.

 

 
CARA MERAWAT SOFT TISSUE INJURY

Jika sakit teruk berterusan selepas  24 jam, adalah disyorkan agar individu berunding dengan seorang profesional yang boleh membuat diagnosis dan melaksanakan pelan rawatan supaya pesakit boleh kembali melakukan aktiviti harian.

 

ANTARA KAEDAH YANG DIGUNAKAN UNTUK MEMBANTU MELAKUKAN DIAGNOS PENUH:

 

1) Kajian pengaliran saraf juga boleh digunakan untuk mengenalpasti kegagalan fungsi saraf (contohnya, sindrom carpal tunnel), menilai keterukan, dan membantu dengan prognosis. Electrodiagnosis juga membantu membezakan antara myopathy dan neuropati.

 

2) Pengimejan resonans magnetik (MRI), walaupun ia memerlukan kos terlalu tinggi tetapi memberikan kadar ketetapan yang jelas & tinggi.

 

Ataupun boleh juga mengamalkan pengambilan Vivix Shaklee

 

 

 

Alhamdulillah… Selepas konsisten amalkan Vivix, beliau dapat kembali aktif bermain kriket…

Jika berminat untuk mendapatkan VIVIX ini secara online dengan menggunakan kad debit/hredit, bolehlah klik gambar di bawah. peghantaran secara courier dari Shaklee terus ke rumah anda.

 

Klik untuk pembelian VIVIX ini secara online menggunakan kad kredit atau debit

 

Boleh juga whatsapp saya LINA untuk belian secara tunai (Cash On Delivery -COD)

 

Semoga bermanfaat & Good luck tao!!

cropped-Tentang-azlina-mubin.png

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

ig : azlina_mubin

Call/ Whatsapp : http://www.wasap.my/+60127059520

Email : azlina.mubin0708@gmail.com

One thought on “CARA MERAWAT KECEDERAAN TISU LEMBUT KOYAK (SOFT TISSUE INJURY) ELAK MAKIN PARAH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *