CYST MENGECUT IKHTIAR SELAMAT DARI DIBEDAH

Cyst adalah suatu membran yang mengandungi udara, cecair atau bahan separa pepejal. Sesetengah Cyst boleh hilang dengan sendirinya tetapi kebanyakan perlu dibuang dengan melakukan pembedahan.

Dalam wikipedia, ada berpuluh jenis Cyst, tetapi Cyst yang biasa sinonim dengan wanita adalah Ovarian Cyst. Symptom untuk sakit ini sama seperti sakit “accute appedicitis” , tetapi apabila ujian ultrasound dilakukan, rupa-rupa nya Ovarian Cyst.

Ovarian Cyst Bukan Penyakit

Pada wanita yang normal, setiap kali kitaran haid, organ ovari akan membentuk gelembung dinamakan ovarian follikel. Ia mengandungi ovum, yakni benih wanita. Selepas ovum dikeluarkan, ovarian follikel ini akan mengecut, tetapi ada sesetengahnya terus membesar melebihi 2cm. Ini dinamakan ovarian cyst.

95% daripada ovarian cysts adalah benign, iaitu tidak merbahaya. Ia adalah  ‘bukan penyakit’, iaitu bersifat semulajadi bagi fisiologi wanita.

Ovarian cyst terdapat pada hampir semua wanita yang mempunyai ovari terutama pada usia subur. Namun kadang kala ia menyebabkan kemudaratan pada pesakit seperti pesakit mengalami sakit di bahagian bawah abdomen, rasa kembung abdomen, sakit pada payudara, rasa letih, masalah ketidaksuburan dan sakit kepala.

Bilakah pembedahan itu perlu ???

Pembedahan bukanlah cara rawatan yang mesti dilakukan ke atas setiap pesakit. Jadi setiap ovarian cyst tidak semestinya dibuang melalui pembedahan.

Kebiasaan pesakit ini perlu dibedah

Pembedahan hanya dilakukan dengan tiga tujuan, 

  • pertama untuk melakukan biopsy. Jika doktor mengesyaki ianya mungkin kanser, maka sedikit contoh tisu diambil bagi menentukan sama ada ianya kanser atau bukan; 
  • kedua untuk membuang ovarian cyst itu jika ianya mendatangkan masalah yang teruk kepada pesakit (eg sakit perut, ketidak-teraturan kitaran haids etc) atau saiz diameternya melebihi 5 cm kerana bimbang akan pecah dan kesan-kesan lain, dan 
  • ketiga untuk melakukan pembuangan ovari jika ketumbuhan ovari (yang disangka ovarian cyst biasa) telah disahkan sebagai ovarian cancer.

Walau tidak semua ovarian cyst mesti dibuang, namun semua kes ovarian cancer mestilah menjalani pembedahan pembuangan ovari. Bagi ovarian cyst yang bukan kanser, dan tidak mendatangkan masalah pada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu. Pembedahan akan dipertimbangkn.

Apa tandanya??

Kebanyakan CYST ni menyerang anak dara..tak kurang juga wanita yang dah berkawin..

Ada satu kes di mana ianya bermula sebelum beliau berumahtangga lagi. Beliau kerap sakit perut dan apabila doktor melakukan pemeriksaan, didapati seperti  ada ketulan bengkak dibahagian  kanan perut. Doktor nasihatkan supaya melakukan pembedahan namun beliau enggan kerana kurang arif mengenai cyst pada waktu itu.. Namun setelah berumahtangga, cyst tersebut membesar sehingga 7.6cm..


Tanda-tanda yang beliau perasan dari anak dara:

🌸 Celah peha gelap, seperti berkerak 
🌸 Senggugut yang teruk. 
🌸 Period lama sehingga 13 hari dan darahnya berketul-ketul seperti hati ayam. 
🌸 Perut buncit.
🌸 Badan rasa letih dan lesu serta migrain yang kuat
🌸 Semasa period beliau berasa loya & pening. 

So..sesiapa yang ada tanda-tanda macam ni..seeloknya ambillah tindakan dengan segera.. Dapatkanlah nasihat doktor.

Namun Shaklee juga ada alternatif lain sebelum melakukan pembedahan. Banyak testimoni menunjukkan, dengan penggunaan Vivix, cyst mula mengecut dan tidak perlu lagi menjalani pembedahan… Syukur sangat…

Testimoni cyst mengecut

Ingat, walaupun CYST bukan KANSER…tapi ada sesetengah kes..ia boleh jadi penyebab penyakit yang ditakuti oleh semua wanita.

Semoga Bermanfaat & Selamat Berjaya..

cropped-Tentang-azlina-mubin.png

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Nusa Damai,Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Taman Bukit Dahlia, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Bandar Seri Alam, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran PERCUMA terus ke rumah anda untuk kawasan-kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

ig : azlina_mubin

                                Call/ Whatsapp : Lina 012-7059520 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *