10 TIPS RANGSANG ANAK SUKA MEMBACA BUAT MEREKA LUPAKAN GADGET

Nak galakkan anak-anak lupakan gadget taklah sesusah manapun. Cuma perlukan sdikit kreativiti ibu bapa nak tackle bagi dia minat membaca pula. Sebagai ibu bapa, mestilah ita nak si manja kita suka kepada buku. Tak kira umur. Kita boleh melentur minatnya sejak dari kecil lagi dengan buku yang bercorak animasi dan pernuh dengan warna ceria. Cuma kena add-on CARA bagaimana nak tarik minat mereka tu untuk lebih gemar membaca.

Meh saya kongsikan sedikit 10 TIPS RANGSANG ANAK SUKA MEMBACA BUAT MEREKA LUPAKAN GADGET. Jom…

 1. BERIKAN BUKU BERCETAK DARIPADA KERTAS TEBAL
  • sesuai untuk si manja yang masih suka menggigit setiap benda yang dipegang.
 2. BELIKAN BUKU BERGAMBAR BERSIZE BESAR DENGAN TEKS YANG MINIMA
  • sesuai untuk si manja berusia enam tahun ke bawah. Anak-anak diusia begini amat mudah tertarik dengan gambar-gambar menarik.
 3.  HADIAHKAN BUKU
  • boleh juga berikan mereka buku sebagai hadiah pada hari jadi atau ketika meraikan sesuai kejayaan yang dicapai.
 4. BAWA ANAK KE PEPUSTAKAAN
  • Setiap kali musim cuti atau hujung minggu, bawalah mereka ke perpustakaan yang berdekatan. Izzah suka betul duduk kat perpustakaan Pasir Gudang ni sebab ada bilik khas untuk kanak-kanak bermain sambil membaca. Kakak-kakaknya pun suka sebab banyak buku tak kira lapisan umur. Boleh baca dan pinjam secara percuma lagi
  • library
 5. KENALPASTI MINAT ANAK
  • Kena tahu apa yang si manja minat dan belikanlah buku mengikut kesesuain minatnya
 6. KONGSI HASIL PEMBACAAN BUKU ANAK
  • setiap kali anak habis je membaca, mintalah dia berkongsi cerita daripada buku itu dengan kita. Tapi jangan pula kita buat tak tahu pulak dengan cerita mereka. Dengar dengan penuh minat.
 7. JADI ROLE MODEL UNTUK ANAK
  • kita sebagai ibu bapa kenalah tunjukkan sikap rajin membaca supaya mereka dpat mengikut jejak langkah kita.
 8. PENUHKAN RAK DIRUMAH DENGAN BUKU
  • Sediakanlah rak kecil untuk mereka menyimpan buku-buku mereka. Ia boleh menggalakkan lagi untuk mereka untuk menambah koleksi bahan bacaan, membeli, membaca dan rajin menyimpan buku.
  • rack
 9. JADIKAN AKTIVITI MEMBACA BUKU CERITA SEBAGAI RUTIN HARIAN SEBELUM TIDUR 
  •  macam bed time story. Mereka mesti suka.. baca buku yang simple-simple je tapi kalau boleh biar diselit tauladan.
 10.  JADIKAN MEMBACA SESUATU YANG MENYERONOKKAN
  • jangan paksa mereka tapi latihlah mereka sejak kecil. Kanak-kanak ni mereka suka perkara-pekara yang menyeronokkan sebagai aktiviti mereka. Boleh juga membaca sambil mewarna. Mesti mereka tak bosan.

 

Mengajar anak-anak untuk suka dengan buku ni memang agak sukar mula-mula sebab kanak-kanak ni suka koyakkan buku dan cepat berasa bosan. Kita sebagai ibu bapa kenalah bijak untuk mencipta keseronakkan untuk mereka membaca.

Boleh cuba SET KANAK-KANAK dari Shaklee untuk menjana otak dan minda yang cerdas serta memberi kesihatan yang optimum untuk mereka.

SEMOGA BERMANFAAT & SELAMAT MENCUBA!!!

cropped-Tentang-azlina-mubin.png

 

Jika anda berminat dengan sebarang produk SHAKLEE, hubungilah saya. Saya merupakan Pengedar Sah Shaklee bagi kawasan Pasir Gudang dan Masai terutamanya Taman Scientex, Taman Cahaya Masai, Taman Kota Masai (Eco Tropics), Politeknik Ibrahim Sultan, Kolej Komuniti Pasir Gudang, Taman Cendana, Taman Air Biru, Taman Pasir Putih, Taman Mawar, Desa Rakyat, Kg Cahaya Baru, Kg Pasir Putih, Taman Tg Puteri , Menara Aqabah, Kawasan Perindustrian Pasir Gudang, Tesco Seri Alam, Mydin Seri Alam dan kawasan lain sekitarnya. Penghantaran PERCUMA terus ke rumah anda untuk kawasan yang tersebut.

Facebook : Azlina Mubin

Facebook page : Kedai Vitamin Pasir Gudang – Masai 012-7059520

ig : azlina_mubin

Call/ Whatsapp : Lina 012-7059520

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *