RAWATAN AWAL BANTU KANAK-KANAK AUTISME KEMBALI FOKUS

Tidak ramai ibu bapa sedar dan faham tentang autisme ini sebenarnya. Memang sukar nak terima hakikat, anak yang dilahirkan sempurna dengan cukup sifat fizikal tetapi apabila semakin meningkat usia, kita boleh lihat perkembangannya tak sama seperti rakan-rakan sebanya mereka yang lain. Ada sesetengah ibu bapa juga enggan mendapatkan pengesahan dari doktor dengan mengganggap bahawa anak […]

Continue reading


8 CARA HILANGKAN SAKIT LUTUT BANTU MUDAHKAN SOLAT

Susahnya nak solat bila lutut sakit. Nak-nak bila nak rukuk dan bangkit dari sujud.. Aduii.. Azabnya rasa.. Terpaksa la solat duduk.. Tapi iya la kan.. Seboleh-bolehnya kita memang tak nak terus-terusan menanggung sakit lutut. Banyak kesulitan yang timbul dan banyak juga kegiatan yang terpaksa dibataskan.     Sakit lutut ni biasanya selalu dialami oleh warga […]

Continue reading


6 SENAMAN YANG MEMBANTU MEMUDAHKAN DAN MEMPERCEPATKAN PROSES BERSALIN ELAK OVERDUE

Ada mommy-mommy di luar sana yang dah nak menghampiri tarikh due utuk bersalin ke? Nervous? Atau ada juga yang dah overdue tapi masih belum keluar tanda-tanda untuk bersalin? Jangan stres dan risau, nanti boleh darah tinggi pula..   Pernah tau tak yang terdapat beberapa SENAMAN YANG MEMBANTU MEMUDAHKAN DAN MEMPERCEPATKAN PROSES BERSALIN mommy? Senaman-senaman ni […]

Continue reading


10 CARA BANYAKKAN SUSU BADAN UNTUK IBU YANG BEKERJA

Proses menyusu badan ni adalah tempoh di mana akan timbul momen paling indah dalam kehidupan seorang ibu. Hanya ibu je yang faham bagaimana rasa bila dapat bonding time dengan baby.. Kegagalam saya untuk beri EBM kepada anak sulong saya selama 2 tahun, menjadi titik tolak bagi saya mendalami ilmu penyusuan selepas itu..   Alhamdulillah..untuk kelahiran […]

Continue reading


5 TIPS MEMPEROLEH QUALITY TIME BERSAMA KELUARGA

Yeah..cuti sekolah sudah pun bermula!!! Ha..masa ni la waktu yang sesuai untuk mendapat Quality Time bersama keluarga. Zaman sekarang yang serba sibuk ni, memang membataskan untuk kita menghabiskan masa berharga dengan ank-anak dan isteri.ibu bapa sibuk dengan kerjaya dan begitu juga anak-anak. Kalau sebelum ni mereka sibuk dengan aktiviti sekolah masing-masing.     Memang susah […]

Continue reading


6 LANGKAH AWAL BANTU ELAK SUNBURN YANG MENGHODOHKAN WAJAH

Wahh..musim cuti sekolah dah bermula harini.. Yahooo…seronok betul anak-anak semua ye. Ada yang plan nak pergi macam-macam tempat. Tak ketinggalan, ada juga nak berpicnic di tepian pantai.. Memang best..     Tapi..tapi..tapi.. Yang tak tahan tu, panas..hihi… ada juga yang mudah kena sunburn. Takkan nak spoil mood anak-anak yang beriya nak mandi sebab emaknya takut […]

Continue reading


8 TIPS ATASI KEPUTIHAN KETIKA HAMIL ELAK JANGKITAN KUMAN PADA KANDUNGAN

Masalah keputihan ketika hamil ni memang seriau jadinya kan? Tak selesa tu satu hal. Dengan merenyamnya rasa lepas tu ada juga yang berbau membuatkan kita sendiri rasa kurang selesa. Dah la sarat mengandung, letih lesu dan lain-lain masalah lain. Tambah buruk, masalah keputihan pula menerjah ibu hamil..   Waduhh… waduhhh…. Hihi..ala-ala neng pulak saya hari […]

Continue reading


MAKANAN BERNUTRIEN UNTUK IBU HAMIL DAN BAYI ELAK LUMPUH SELEPAS BERSALIN (SYMPTOMATIC HYPOKALEMIA)

Tahniah kepada bakal ibu tak lama lagi. Mesti eksaited nak tunggu bayi keluar kan? Macam-macam persediaan sudah mula dibuat sejak beberapa bulan yang lalu untuk sambut baby baru kan? erm.. tak sabar sangat rasanya tu..   Tapi, baru-baru ini kita dikejutkan dengan satu berita sedih yang berlaku pada seorang ibu yang baru bersalinkan anak keempat […]

Continue reading